Odvoz krupnog (glomaznog) otpada

Poštovani sugrađani,

Temeljem Zakona o gospodarenju otpadom (NN 84/21 ) davatelj usluge sakupljanja komunalnog otpada dužan je u okviru javne usluge najmanje jednom u kalendarskoj godini preuzeti glomazni otpad od korisnika usluge koji je kućanstvo na obračunskom mjestu korisnika usluge bez naknade.

Stoga se obavještavaju svi korisnici javne usluge sakupljanja komunalnog otpada koji je kućanstvo, da jednom godišnje ostvaruju pravo na preuzimanje glomaznog otpada u količini do 3 m³ na obračunskom mjestu korisnika usluge bez naknade.

Davatelj javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Kastva je Komunalno društvo Čistoća d.o.o. Rijeka.

Prikupljanje glomaznog otpada na obračunskom mjestu do 3 m³ jednom godišnje

Što je glomazni otpad ?

Glomazni otpad je otpadni predmet ili tvar koju je zbog zapremine i/ili mase neprikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada te je u Katalogu otpada označen kao 20 03 07, i kojeg je sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom (NN 84/21 ) zabranjeno odbacivati i sakupljati na javnoj površini, osim putem spremnika.

Naputak o glomaznom otpadu (NN 79/2015) definira popis vrsta predmeta i tvari koji se smatraju glomaznim komunalnim otpadom:

– KUPAONSKA OPREMA – kada (plastična, fiberstaklena, metalna i sl.), tuš kada, sauna, kada za djecu, kupaonski ormar i police, zavjesa ili pregrada za tuš ili kadu, nosač zavjese (karniša), umivaonik, toalet i bide (školjka i daska), slavina za vodu, nosač tuša i crijevo za tuš, stalak za ručnike i sl., ogledalo.

– STVARI ZA DJECU – krevet za dijete, stolica i hodalica za dijete, veće igračke, dječja kolica, auto sjedalica za dijete.

– PODNE OBLOGE – tepih, laminat, linoleum, parket, krzno i sl.

– NAMJEŠTAJ – ormar, komoda, ladičar, vitrina, noćni ormarić i sl., polica (npr. ugradbena, samostojeća, zidna i sl.), stol (npr. radni, za računalo, kuhinjski, za blagovaonu, toaletni i sl.), stolac, klupa, barska stolica, zidni/stolni sat većih dimenzija, daska kod uzglavlja kreveta, stalak (stolni, zidni za npr. tv/hi-fi), fotelja, naslonjač, krevet, tabure, madrac, nadmadrac, podnica kreveta, okvir za sliku većih dimenzija, prozorske zaštitne rešetke i grilje, sobne pregrade.

– KUHINJSKA OPREMA – kuhinjski elementi (ugradbeni, samostojeći i dr.), sudoper, radna površina, šank.

– VRTNA OPREMA – ograda i vrata, vrtni namještaj, vrtni alat, strojevi za vrt (tačke, kosilica i sl.), sjenica za vrt (rastavljena na dijelove dimenzija pogodnih za prijevoz), drvo (izrezano na dimenzije pogodne za prijevoz), posuda (za npr. cvijeće) i postolje/nosač većih dimenzija, vrtni ukrasi većih dimenzija, vrtna klupa, crijevo za vodu, oprema za razvođenje vode te posude za zalijevanje bilja, ljuljačka, suncobran i stalak za suncobran, sklopivi bazen, roštilj.

– OSTALI GLOMAZNI OTPAD – rolete, žaluzine, tende i sl., ljestve i samostojeće stepenice, zavjese i nosači zavjesa, vrata (npr. sobna, ulazna i dr.), staklo (okno), prozor, prozorski okvir, invalidska kolica, dekorativni predmeti većih dimenzija, oprema za kućne ljubimce većih dimenzija (akvarij, žičani kavez, i sl.), sprave za vježbanje i veća oprema za sport i rekreaciju (bicikl, daska za jedrenje/jahanje na valovima, kajak, kanu, pedalina i sl.), radijator, kante i posude većih dimenzija, tapete, daska za glačanje, okvir za sušenje rublja.

Što nije glomazni otpad?

Glomaznim otpadom iz kućanstava NE SMATRA SE :

– GRAĐEVINSKI OTPAD – beton, opeka, crijep, pločice, keramika, gipsane ploče, šuta i drugo
– ELEKTRIČNI I ELEKTRONIČKI OTPAD – veliki kućanski uređaji, mali kućanski uređaji, oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije, oprema široke potrošnje i fotonaponske ploče, rasvjetna oprema, električni i elektronički alati (osim velikih nepokretnih industrijskih alata), igračke, oprema za razonodu i sportska oprema, medicinski proizvodi (osim svih implantiranih i inficiranih proizvoda), instrumenti za praćenje i kontrolu, automatski samoposlužni uređaji
– OTPADNE GUME
– OTPADNA VOZILA
– OPASNI OTPAD – stare baterije, lijekovi, ostaci sredstava za zaštitu bilja, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, ostaci lužina, kiselina, boja, lakova, otapala, sredstva za skidanje hrđe, boje ili laka, sredstva za zaštitu drva, akumulatori, uljni filtri, termometri sa živom, antifriz, boce pod tlakom, ljepila, fotokemikalije, mineralnih ulja i drugo
– OTPAD KOJI SADRŽI AZBEST – građevinski materijali od azbesta
– AMBALAŽNI OTPAD – ambalaža od papira kartona, metala, plastike, stakla, drva i dr.
Otpad koji se ne smatra glomaznim otpadom iz kućanstva sakuplja se i zbrinjava putem ovlaštenih sakupljača ili koncesionara.

Građani su dužni pridržavati se navedenih naputaka kako bi se izbjegle nepotrebne reklamacije i nesporazumi, te onečišćenje javnih površina.

Kako prijaviti potrebu odvoza glomaznog otpada?

Potreba odvoza glomaznog otpada prijavljuje se putem ispunjenog zahtjeva (obrasca), dostavljenog na e-mail: komunalno@kastav.hr ili se zahtjev može osobno dostaviti u prostorije Grada Kastva, pri čemu se obavezno daju slijedeći podaci:

  • točna adresa (lokacija) s koje se odvozi glomazni otpad
  • prezime i ime vlasnika građevine (korisnika) na toj lokaciji
  • šifru korisnika (nalazi se na računu)
  • kontakt telefon (e-mail adresa) na koji će se povratno javiti točan datum preuzimanja
  • okvirnu količinu i sadržaj glomaznog otpada

Djelatnici Grada Kastva dostavljeni zahtjev (obrazac) prosljeđuju KD Čistoća d.o.o. Rijeka na daljnju obradu i postupanje.

O točnom terminu odvoza, a koji se predviđa u roku od 15 dana od prijave, korisnici će biti obaviješteni od strane KD Čistoća d.o.o. pravovremeno nakon provjere točnosti podataka, provjere urednosti plaćanja računa i nakon izrade plana sakupljanja.

Nije dopušteno glomazni otpad iznositi na javnu površinu bez prethodnog dogovora s djelatnikom KD Čistoće, jer su za odlaganje glomaznog otpada na nepropisan način sukladno odgovarajućim Odlukama predviđene novčane kazne. Na dan odvoza glomaznog otpada korisnik ne mora biti prisutan prilikom predaje odnosno preuzimanja.

Uvjeti pri odvozu glomaznog otpada:

– Glomazni otpad mora biti uredno postavljen na planirani datum odvoza, tako da bude dostupan kamionu KD Čistoća d.o.o. Rijeka,

– Otpad postaviti tako da kamion može pristupiti bočno,

– Staviti predmete gdje ih ne mogu blokirati parkirani automobili, glomazni otpad se neće pokupiti ako je na bilo koji način ometen vozilima,

– Predani glomazni otpad više od 3 m³ – naplatit će se naknada prema cjeniku Davatelja usluge,

– Radi sigurnosti posade neće skupljati predmete ispod grane drveta ili nisko viseće žice i drugih prepreka koje mogu ometati rad grajfera,

– Otpad ne smije biti postavljen na ili blizu spremnika, ograde ili zida. Ne smije se blokirati nogostup ili ulicu s predmetima,

– Po mogućnosti zajedno staviti slične vrste otpada. Na primjer – staviti metalne predmete zajedno, plastične predmete zajedno itd.,

– Odvoz se neće izvršiti ukoliko se navedene smjernice ne budu poštivale,

– Ako je dogovoren odvoz otkazan zbog vremenskih nepogoda, odvoz će biti odgođen do prvog slobodnog termina,

– U slučaju otkaza odvoza potrebno je kontaktirati tvrtku minimalno 48 sati prije odvoza.

Zahvaljujemo Vam se na pridržavanju uputa i suradnji u nastojanju da svoj kraj držimo urednim i čistim!!

Skip to content