Programi i događanja

Bela Nedeja

Prva nedjelja i ponedjeljak u listopadu dani su ponude i kušanja tek otočene mlade belice, autohtonoga bijeloga vina Kastavštine. Slavljena u čast mladoga vina, Bela nedeja povijesno-kulturni je događaj koji se u Kastvu pamti od vajkada. Pod svojim nazivom objedinjuje sajam mladoga vina, prezentacije starih kastavskih zanata, sajam raznovrsnih roba, bogatu ugostiteljsku ponudu i zanimljiva kulturna događanja.

Manifestacija oživljava kulturnu baštinu kraja: narodnu predaju, stare običaje, plesove, igre, zanate i druge tradicionalne pučke vrednote smještajući ih u suvremeni kontekst. Uvođenjem atraktivnih programskih i organizacijskih noviteta, Turistička zajednica grada Kastva iz godine u godinu doprinosi unapređenju i obogaćivanju kulturnog programa ove jedinstvene manifestacije.

Web stranica manifestacija:  belanedeja.com

Pust va Kastve

U Kastavštini je kao i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće. U Kastvu poklade počinju sredinom siječnja i to puhanjem u Antonjski rog koji najavljuje pusne nemotarije (pokladne ludosti), a na središnjem se gradskomu trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina) iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića i predstavljaju svoj pokladni program, te Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu.

Među maškarama se svake godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i svu vlast. Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka pusta dodjeljuje Zlatna broskva (broskva, kelj – biljka iz porodice kupusa, česta u vrtovima i na jelovniku Kastavaca), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini. Tijekom trajanja karnevala u Kastvu se priređuju maškarani tanci (plesovi pod maskama), balinjerada (natjecanje u kreiranju originalnoga prijevoznoga sredstva na kotačićima, balinjerama), dočekuju se zvončari… Na Pepelnicu, zadnjega dana karnevala, spaljuje se Pust, tradicionalni krivac za sve prošlogodišnje nevolje.

Kastafsko kulturno leto

Kastafsko kulturno leto je kulturna manifestacija koja se održava u ljetnim mjesecima i jedan je od najstarijih ljetnih festivala na Kvarneru osnovan je 1992. godine. Festival obuhvaća glazbene, dramske, izložbene, filmske, književne, obrazovne i druge sadržaje. Festivalski program Kastafskog kulturnog leta okuplja neke od najkvalitetnijih glazbenih izvođača s ovih prostora, žanrovski sveobuhvatnu i raznoliku ponudu dramskih predstava te međunarodno priznate izvođače u sklopu Festivala gitare, kao i druge umjetnike u ostalim programskim linijama (izložbeni, dječji, filmski, književni program…).

Prezentacijom raznih izričaja, žanrova i kulturnih proizvoda koje predstavljaju izvođači iz cijele Hrvatske i ostatka svijeta, ostvaruje se izuzetna međunarodna razmjena.

Web stranica manifestacije: kkl.hr

Advent s najljepšim pogledom

Adventsko vrijeme Kastav svake godine dočekuje u blagdanskom ruhu i s “Adventom s najljepšim pogledom. Ono što je za Kastav i njegov “Advent s najljepšim pogledom” znakovito je doista poseban ambijent kojeg ovaj grad pruža, a čiju ljepotu i ugodu manifestacija prati i dodaje mu posebnu draž kroz zanimljive programe u kojima uživaju sve generacije. Kruna Adventa je Zadnje polne u Kastvu, 31. prosinca, doček prije dočeka, a sav prihod od hrane i pića usmjeren je u humanitarne svrhe.

Skip to content