Završen projekt “KaSTAV – grad sa stavom prema otpadu”

Lokacija: Kastav

Vrijednost: 439.772,26 kuna

85%: sufinancirano sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda

Status: ZAVRŠEN

Opis projekta

Nakon dvije godine završen je projekt „KaSTAV-grad sa stavom prema otpadu“ u kojem se kroz provedbu 11 izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom informiralo i educiralo građane Kastva, od onih najmlađih do umirovljenika. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a ukupna vrijednost iznosi 439.772,26 kuna. Unatoč svim preprekama i izazovima koje je donijela pandemija COVIDA-19, projekt je uspješno proveden do kraja lipnja 2020. godine.

Tijekom proteklog razdoblja izrađen je niz edukacijskih materijala i provedene brojne radionice i javne tribine u suradnji Grada Kastva i Udruge Žmergo. Izobrazno-informativni materijali distribuirani su građanima, vrtićima i školi, a dio njih objavljen je u dnevnom tisku i na plakatima. Tiskana su dva vodiča, četiri letka, dva plakata i tri billboard plakata.

Za učenike Osnovne škole Milan Brozović, provedeno je 66 radionica kroz dvije školske godine. U dječjim vrtićima Vladimir Nazor i Poneštrica, provedeno je 16 radionica, a posljednjih 8 je realizirano uz pomoć Zoom-a s obzirom na epidemiološke mjere. Djecu su nakon edukacija razveselile bojanke i slagalice s ekološkim temama.

Za edukatore su održane dvije radionice za učitelje i profesore u školi od čega posljednja putem virtualne učionice, te dvije u vrtiću za odgajatelje.

Za umirovljenike je održano osam radionica na kojima su se educirali kako smanjiti otpadu u kućanstvu uz koncept “nula otpada” te kako ponovno upotrebljavati otpad i od njega izrađivati korisne stvari. Održane su i dvije javne tribine. Prva je bila na temu „Održivo gospodarenje otpadom“ na kojoj su panelistice bile stručnjakinja za otpad Atana Grbić-Martinović i Marina Babić Brusić iz KD Čistoća, a druga tribina imala je za temu “Kružna ekonomija – manje otpada, više resursa” i panelisti su bili Atana Grbić-Martinović i poznati ekolog Vjeran Piršić.

Na lokalnoj radio postaji emitiran je (čak 168 puta) spot s motivirajućim porukama, snimljen u suradnji s vrtićem te 15 emisija o gospodarenju otpadom u kojima su gostovale članice Udruge Žmergo te predstavnici KD Čistoće, a u posljednjoj emisiji sudjelovao je i predstavnik Grada – zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić.

U OŠ Milan Brozović održano je natjecanje „Eko art“ u izradi radova od otpada, a djeci čiji su radovi ušli u uži krug dodijeljene su šalice dok su pobjednici lani osvojili nagradni izlet u NP Brijuni, a ove godine izlet se nije mogao realizirati te su pobjednici nagrađeni poklon bonom u knjižari (Školska knjiga) u vrijednosti 700 kuna. Prošlogodišnji radovi su bili izloženi u predvorju Gradske uprave dok je ovogodišnja izložba postavljena u školskoj knjižnici.

I što reći na kraju!? Nadamo se da ste svi uživali u aktivnostima koje su pratile projekt „KaSTAV-grad sa stavom prema otpadu“, a mi se nadamo da smo nakon svega svi zajedno educiraniji i da imamo stav prema otpadu kojim ćemo naš grad učiniti još čišćim i ljepšim.

PRILOG:

Bojanka – radionica
Vodič za sprječavanje nastanka otpada i kompostiranje
Vodič za pravilno odvajanje otpada i ponovnu uporabu predmeta

Radijski spot:

Vezane objave

Istražite još projekata

Skip to content