Raspored događanja

Siječanj, veljača, ožujak

PUST – vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj je Kastavštini, a i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.

Travanj

OCJENJIVAČKI SUSRET VINARA KASTAVŠTINE – nastao je iz potrebe da se očuva stoljetna vinogradarska i vinarska tradicija ovoga kraja. Kastavština je poznata po belici, bijelomu vinu koje se proizvodi od grožđa dozreloga na trsju kastavskoga krša. Da bi se očuvala ova autohtona vrsta, 2006. je godine osnovana Udruga ljubitelja vina Belica.

Svibanj

JELENINA – Jelenina je blagdan zaštitnice Kastva sv. Jelene. Uz vjersko slavlje kojim se obilježava taj dan, u prijašnja se vremena toga dana održavaoi velik sajam, koji je uz Belu nedeju bio jedan od četiri kastavska godišnja sajma. Danas je taj dan popraćen izložbenim i kulturno-zabavnim sadržajima.

Lipanj

DAN GRADA KASTVA – slavi se 6.lipnja u znak sjećanja na žrtve II. svjetskoga rata. Nakon odavanja počasti stradalima pod Ložom se održava svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Kastvana kojoj se dodjeljuju godišnje nagrade i nagrade za životno djelo pojedincima i organizacijama koje svojim radom pridonose razvoju i napretku Kastva.

MEĐUNARODNI FESTIVAL PUHAČKIH ORKESTARA – još od 1996. godine u čast Dana Grada organizira Glazbeno društvo Spinčići. Na taj su način Glazbenu tradiciju Kastavštine povezali s uspješnom promocijom Kastva tako što na festival pozivaju orkestre iz Hrvatske i Europe.

DJEČJI DAN GRADA KASTVA – Proslava Dana Grada je od 2007.godine obogaćena manifestacijom Dječji dan Grada Kastva. Taj je cjelodnevni program bogat raznovrsnim kreativnim radionicama i sadržajima koji su namijenjeni djeci raznih uzrasta i sklonosti. Jedan od tih sadržaja je i Mića(mala), slikarska radionica.

Srpanj, kolovoz

KASTAFSKO KULTURNO LETO – počeci ovog, u kontinuitetu najstarijeg ljetnog festivala na Kvarneru sežu u početke 90-ih, točnije 1992. godinu. Tada je grupa entuzijasta među kojima je i sadašnji predsjednik Udruge, Ivica Lukanović, a predvođena počasnim predsjednikom pok. Milivojem Jelovicom, organizirala prvo leto kojega su obilježili dramski programi domaćih autora i izvođača. Iduće godine, potaknuti odazivom publike, program je bio veći i bogatiji. S godinama je nastavljen trend širenja pa do ovogodišnjeg izdanja obuhvaća glazbene, dramske, likovne i izložbene sadržaje. Sudjelovanjem brojnih inozemnih izvođača i izvođačica iz cijelog svijeta, festival je dobio i internacionalnu notu.

Ne umanjujući pritom ostale, možemo se pohvaliti velikim imenima koji su oduševili publiku u proteklih dvadeset i jednu godinu: Igudesman i Yoo, Tommy Emmanuel, Global Kryner, Renato Borghetti, Dancas Ocultas, Đorđe Balašević, Zijah Sokolović, Pero Kvrgić, Massimo Savić, Ibrica Jusić, Teatar Exit, HNK Rijeka, LADO, Hari Mata Hari, Rade Šerbedžija i Miroslav Tadić.

SPINČIĆI VA MUZIKE I DOMAĆOJ BESEDI – u Spinčićima se posljednje srpanjske subote, također u sklopu Kastafskega kulturnega leta, već tradicionalno održava manifestacija Spinčići va muzike i domaćoj besede. Domaćini su programa članovi Glazbenoga društva Spinčići, uz koje se predstavljaju i njihovi gosti, a sve završava veselicom uz glazbu i ples do jutarnjih sati.

VELA UMJETNIČKA RADIONICA – dio Kastafskega kulturnega leta od 2003. godine je i Vela (velika) umjetnička radionica – jednodnevna nagradno-izložbena manifestacija na kastavskim trgovima i ulicama. Likovni umjetnici iz Hrvatske i svijeta predstavljaju svoje stvaralaštvo i natječu se za izbor najboljega rada u četiri kategorije:slikarstvo – grafika – crtež, skulptura – dizajn – primijenjena umjetnost, fotografija te ex tempore – radovi iz jedne od umjetničkih formi.

KASTAV BLUES FESTIVAL – kao jedinstvena manifestacija ovoga profila, okuplja eminentna svjetska imena blues glazbene scene. Nastala je u čast Philadelphia Jerry Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednje živuće veze sa tzv. prvom generacijom blues glazbenika, koji je zaposljednje počivalište odabrao upravo Kastav. Održava se u mjesecu kolovozu u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva.

Rujan

Međunarodni teniski susret mješovitih parova – Alpe Adria Mix – Turistička je zajednica grada Kastva s ciljem upoznavanja tradicije, ljepota i turističke ponude Kastva i okolice pokrenula program druženja i rekreacije za domaće iinozemne turističke novinare i predstavnike turističkih agencija pod nazivom Međunarodni teniski susret mješovitih parova za novinare i turističke djelatnike Alpe Adria Mix – Kastav.

Susret harmonikaša – Z armunikun va Kastav– Prvi je susret harmonikaša uKastvu Z armunikun va Kastav održan 2003. godine i odmah je postao jednom odvrlo posjećenih manifestacija, odnosno već je na samome početku prerastao okvire lokalnoga događaja.

Mihoja – je proslava blagdana sv. Mihovila u Rubešima podno Kastva. Tradicionalno se obilježava u nedjelju uoči Bele nedeje, uz predstavljanje domaćih vina i autohtonih gastronomskih proizvoda regionalnih proizvođača te boćarski turnir i prigodan kulturno-zabavni program.

Listopad

Bela nedeja – Prva nedjelja i ponedjeljak u listopadu dani su ponude i kušanja tek otočene mlade belice, autohtonoga bijeloga vina Kastavštine. Bela nedeja nije samo sajam mladoga vina, već se u Kastvu od davnina tih dana, uz prezentaciju starih zanata, priređuje velik sajam svakovrsne robe, uz brojne ugostiteljske štandove, te mnoštvo kulturnih događanja. Bela nedeja ima višestoljetnu tradiciju, a spominje se još u Zakonu grada Kastva iz 1400. godine.

Prosinac

Blagdanski koncerti – U dane oko Božića i Nove godine u Kastvu se održavaju prigodne priredbe i koncerti, a posebno su omiljeni blagdanski koncerti koje užupnoj crkvi sv. Jelene i Domu braće Matešić priređuje orkestar Glazbenogadruštva Spinčići. Nakon Nove godine članovi klape Kastav njegujući starutradiciju koledvanja (pjevanja prigodnih božićnih pjesama) i dobre ruke(simbolična nagrada domaćina čestitarima) na blagdan Bogojavljenja obilaze kastavske domove želeći, kao sveta tri kralja, svima dobru i uspješnu novu godinu.

– Dio tekstova preuzet je sa stranica Turističke zajednice Grada Kastva

Skip to content